...

Återhämtning på bostadsmarknaden under 2024

I köp- och säljförhållanden

Enligt den senaste Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, som är Sveriges största mäklarföretag, visar bostadsmarknaden tecken på återhämtning. 

I denna undersökning deltog 418 mäklare som gav sina synpunkter på nuvarande marknadsläge. På en skala från 0 (fördelaktigt för köpare) till 10 (fördelaktigt för säljare), steg genomsnittsbetyget från 3,01 i januari till 3,58 i april 2024, vilket indikerar ett minskat övertag för köparna.

Innehållsförteckning

Ekonomisk återhämtning fastighetsvörvaltning

Aktivitet på marknaden

Johan Engström, VD för Fastighetsbyrån, rapporterar en ökning i antalet spekulanter, budgivningar och avslutade affärer. Han nämner också att en eventuell räntesänkning i maj kan förstärka denna positiva trend ytterligare.

Efterfrågan på olika typer av bostäder

Uppgifter från Mäklarpanelen

Panelen består av en webbenkät som regelbundet skickas till Fastighetsbyråns cirka 1100 mäklare i hela Sverige. Den senaste enkäten samlade svar från 418 mäklare och genomfördes mellan den 15:e och 22:a april 2024.

Trender i fastighetsbranschen 2024

”Emerging Trends in Real Estate® Europe 2024 baseras på en undersökning med drygt 1000 aktörer inom den europeiska fastighetsbranschen. Vi vill ge dig insikter om förutsättningar, utmaningar och trender inom fastighetssektorn.”

Om du vill veta mer om fastighetsbranschen 2024 så titta på denna analys, välgjord och värd att se.

Text tagen från PwC Sverige Youtube kanal.

Svårigheter för förstagångsköpare på bostadsmarknaden

Marknaden för bostadsrätter, speciellt mindre lägenheter som ettor, upplever en utmanande period. Johan Engström belyser att de ekonomiska hindren, inklusive högre räntor och prisnedgångar från 2022, har påverkat efterfrågan avsevärt. 

Många förstagångsköpare kämpar med att få ekonomin att gå ihop, vilket i sin tur påverkar deras möjligheter att ta steget in på bostadsmarknaden. Däremot har de som redan är etablerade på marknaden en bättre chans att uppgradera till större och dyrare bostäder. 

Denna dynamik understryker behovet av ytterligare stöd och möjligen anpassade finansiella instrument för att hjälpa nya köpare att navigera genom de initiala ekonomiska hindren.

Om Fastighetsbyrån

Fastighetsbyrån är ett av Sveriges ledande mäklarföretag och skickar regelbundet ut Mäklarpanelen, en enkät där företagets mäklare delar sina insikter om bostadsmarknaden. För mer information, besök deras hemsida: Fastighetsbyrån.

Professionell förvaltning som bygger värde och trivsel

Att sköta om fastigheter är centralt för att hålla dem attraktiva och värdefulla.

På Svea fastighetsförvaltning fokuserar vi på att underhålla och utveckla fastigheter så att de möter både nuvarande och framtida behov på bostadsmarknaden. Vårt mål är att säkerställa att varje fastighet är välhållen och uppskattad på marknaden.

Kontakta oss idag för fastighetsförvaltning som stärker både fastighetens värde och de boendes trivsel.

Artikel inspirerad av Fastighetsbyrån.

Benny Johansson – Projektledare & ägare på Svea Fastighetsförvaltning

Relaterade Artiklar

störningar i brf

Lösningar på Boendestörningar

Hantera störningar i föreningen I en bostadsrättsförening bor olika människor och ibland klagar grannar på varandra. Vi kommer gå igenom några av de vanligaste störningarna och hur en styrelse i en förening ska

Läs Mer »

Vill du veta mer?

UC kredit Guld

SVEA FASTIGHETSFÖRVALTNING INGÅR I SAMMA KONCERN

Sjöstadskajen 1, 178 51 - EKERÖ

08 410 400 14 / 070 875 69 70

info@sveafastighetsforvaltning.se

LYCKAT!

Du kan nu stänga detta fönster

Offertförfrågan

Välkommen till Svea fastighetsförvaltning! Vi erbjuder en användarvänlig och optimerad lösning för offertförfrågan inom fastighetsförvaltning för både föreningar och företag.
Genom att fylla i vårt formulär kan du snabbt och smidigt begära en offert anpassad efter dina specifika behov.

Vår erfarna personal kommer att behandla din offertförfrågan noggrant och ge dig en konkurrenskraftig offert inom kort tid.
Tveka inte att skicka en offertförfrågan och ta det första steget mot att få en skräddarsydd lösning för din fastighet. Vi är stolta över att vara din pålitliga partner inom fastighetsförvaltning.

Felanmälan

Vid akuta ärenden är du välkommen att kontakta jouren. Ett ärende är akut om det innebär risk för skada på egendom eller person. Om felet inte är akut och kan hanteras som felanmälan rekommenderar vi att ni kontaktar felanmälan vardagar 07-16. Observera att ärenden på jourtid debiteras extra.

Vill du anmäla att något är trasigt eller ur funktion i allmänna utrymmen? Ring oss vardagar mellan 08-16. Är du bostadsrättsinnehavare kan du också anlita oss för att arbeten i din lägenhet men då debiteras du och inte din förening/hyresvärd.

Felanmälan vardagar: 08:00 – 16:00

08 – 410 409 15

Jourtelefon alla dagar 16:00-08:00

08 – 400 209 84