...

Vad ingår i ekonomisk förvaltning?

Ekonomisk förvaltning omfattar ett brett spektrum av tjänster och uppgifter som är avgörande för en fastighetsförenings långsiktiga framgång och stabilitet. Dessa uppgifter inkluderar, men är inte begränsade till, löpande bokföring, budgetering, hantering av lån och skulder, betalning av fakturor, samt upprättande av årsredovisningar och budgetprognoser.

En viktig del av ekonomisk förvaltning är att säkerställa att alla finansiella transaktioner och handlingar är korrekt dokumenterade och redovisade, vilket ger en klar översikt över föreningens ekonomiska ställning.

Innehållsförteckning

Grundstenarna i Ekonomisk Förvaltning: En Guide

Fördelar

Att anlita professionella för ekonomisk förvaltning erbjuder många fördelar, inklusive expertis och tidsbesparing för styrelsemedlemmar som ofta har andra yrkesåtaganden. Professionella förvaltare kan effektivisera föreningens ekonomi, skapa en stabil budget, och säkerställa att alla betalningar och avgifter hanteras korrekt och i tid. 

Dessutom kan de ge värdefull rådgivning vid försäljning eller belåning av lägenheter och hjälpa till med större investeringsprojekt som renoveringar, vilket i sin tur kan öka värdet på föreningens fastigheter och förbättra boendemiljön.

Viktiga uppgifter för en förvaltare

En ekonomisk förvaltares roll idag är bred, de balanserar bokföring, lagar och styrelsens vision för föreningens ekonomiska välmående. 

Nedan följer en lista över de huvudsakliga ansvarsområdena som en ekonomisk förvaltare hanterar för att säkerställa en sund ekonomi inom en fastighetsförening.

digitaliseringens roll i ekonomisk förvaltning

Digitaliseringens roll

Digitaliseringen har revolutionerat ekonomisk förvaltning genom att erbjuda verktyg som automatiserar många av de tidigare manuella processerna, vilket ökar effektiviteten. Digitala lösningar möjliggör enkel åtkomst till information och dokument, vilket underlättar för styrelser att fatta välgrundade beslut. 

Dessutom förenklar digitaliseringen övergången mellan olika styrelsemedlemmar genom att all information finns samlad digitalt.

Att välja rätt ekonomisk förvaltare

När man överväger att anlita en ekonomisk förvaltare är det viktigt att noggrant utvärdera kandidater, för att säkerställa att de uppfyller föreningens behov. Det är viktigt att jämföra olika förvaltares tjänster, prissättning och erfarenhet. Förvaltaren bör ha en förståelse för fastighetsförvaltningens unika krav och ha förmågan att erbjuda skräddarsydda lösningar som uppfyller föreningens mål och behov.

Kommunikation och tillgänglighet är också avgörande faktorer, en bra förvaltare bör vara lätt att nå och snabb att svara på frågor. Dessutom är det viktigt att förvaltaren följer alla relevanta lagar och bestämmelser, inklusive GDPR
, för att säkerställa att föreningens och dess medlemmars data hanteras på ett säkert sätt.

Sammanfattning

Ekonomisk förvaltning är en viktig komponent i att upprätthålla och förbättra en fastighetsförenings ekonomiska hälsa och långsiktiga stabilitet. Att välja rätt ekonomisk förvaltare och dra nytta av digitaliseringens fördelar, kommer att bidra till en förenkling och effektivisering av den processen. Genom att förstå de olika aspekterna, från grundläggande uppgifter till fördelarna med digitalisering, kan fastighetsföreningar säkerställa att deras ekonomi hanteras professionellt och effektivt.

Kontakta oss på Svea fastighetsförvaltning för att låta oss hjälpa dig.

Benny Johansson – Projektledare & ägare på Svea Fastighetsförvaltning

Relaterade Artiklar

Ekonomisk förvaltning

Ekonomisk förvaltning i din bostadsrättsförening

Förståelse för ekonomisk förvaltning i bostadsrättsföreningar Varför det är viktigt Ekonomisk förvaltning är en vital del i styrelsearbetet för en bostadsrättsförening. Oavsett om du nyligen blivit ordförande eller är en långvarig medlem av

Läs Mer »

Vill du veta mer?

UC kredit Guld

SVEA FASTIGHETSFÖRVALTNING INGÅR I SAMMA KONCERN

Sjöstadskajen 1, 178 51 - EKERÖ

08 410 400 14 / 070 875 69 70

info@sveafastighetsforvaltning.se

LYCKAT!

Du kan nu stänga detta fönster

Offertförfrågan

Välkommen till Svea fastighetsförvaltning! Vi erbjuder en användarvänlig och optimerad lösning för offertförfrågan inom fastighetsförvaltning för både föreningar och företag.
Genom att fylla i vårt formulär kan du snabbt och smidigt begära en offert anpassad efter dina specifika behov.

Vår erfarna personal kommer att behandla din offertförfrågan noggrant och ge dig en konkurrenskraftig offert inom kort tid.
Tveka inte att skicka en offertförfrågan och ta det första steget mot att få en skräddarsydd lösning för din fastighet. Vi är stolta över att vara din pålitliga partner inom fastighetsförvaltning.

Felanmälan

Vid akuta ärenden är du välkommen att kontakta jouren. Ett ärende är akut om det innebär risk för skada på egendom eller person. Om felet inte är akut och kan hanteras som felanmälan rekommenderar vi att ni kontaktar felanmälan vardagar 07-16. Observera att ärenden på jourtid debiteras extra.

Vill du anmäla att något är trasigt eller ur funktion i allmänna utrymmen? Ring oss vardagar mellan 08-16. Är du bostadsrättsinnehavare kan du också anlita oss för att arbeten i din lägenhet men då debiteras du och inte din förening/hyresvärd.

Felanmälan vardagar: 08:00 – 16:00

08 – 410 409 15

Jourtelefon alla dagar 16:00-08:00

08 – 400 209 84