...

Hantera störningar i föreningen

I en bostadsrättsförening bor olika människor och ibland klagar grannar på varandra.

Vi kommer gå igenom några av de vanligaste störningarna och hur en styrelse i en förening ska och kan agera, när detta uppstår.

Innehållsförteckning

störningar i brf

När ska styrelsen agera?

Styrelsen bestämmer först om något är en störning. Det ska finnas klara regler för hur detta görs. Det är viktigt att tänka på hur de boende känner. 

Ibland kan något störa även om det inte bryter mot regler. Då kan styrelsen prata med den som stör eller den som klagar. Om det är en riktig störning, måste styrelsen göra mer. Om det inte är det, ska styrelsen inte göra något.

Vanliga störningar

I bostadsrättsföreningar finns ofta olika uppfattningar om vad som är okej och inte. En vanlig källa till irritation är när någon spelar musik högt, speciellt på kvällar. Det är helt okej att ha fest ibland, men problemet börjar när det händer för ofta. Det är inte bara hög musik som kan störa. Om någon har fest och deras gäster är högljudda i trapphuset, kan det också vara jobbigt för grannarna.

En annan typ av störning som folk ofta pratar om är om någon gör om hemma och håller på sent in på kvällen. Att borra eller hamra sent kan störa de som försöker sova. Liknande problem uppstår om ett par ofta bråkar högljutt. Det är inte bara de som bor nära som kan höra det, utan ljudet kan sprida sig längre än så.

Det är viktigt för styrelsen i föreningen att veta hur man avgör om något verkligen är en störning. Ibland kan man behöva gå och lyssna själv för att förstå hur illa det är. Men det är inte alltid möjligt. Då kan man behöva hjälp från en störningsjour. De kan komma när det är problem och skriva en rapport som styrelsen kan använda.

Om det är så att många klagar på samma sak, är det troligtvis en riktig störning. Men om det bara är en person som klagar, kan det vara så att de är extra känsliga för ljud. Detta är svåra bedömningar som styrelsen måste göra.

Det här med störningar är ett vanligt problem i många föreningar. Det är därför viktigt med tydliga regler och att styrelsen vet hur de ska hantera dessa situationer. Att prata med de som stör är första steget, men ibland måste man göra mer. Att hålla en god ton och försöka lösa problemet utan att göra saken värre är nyckeln.

Hur vet man om det är en störning?

Vad gör styrelsen om störningen är bekräftad?

Prata först med den som stör. Hjälper inte det, måste styrelsen varna personen officiellt. Det ska vara tydligt vad personen gjort fel. Om störningen fortsätter, kan personen behöva flytta. Det är viktigt att ha bevis och att skicka varningen så att den kommer fram.

Om styrelsen aldrig gjort detta förut, kan det vara bra att prata med en jurist. Om personen inte accepterar varningen, kan det bli en rättegång.

Fråga juristen - Allt du behöver veta om störningar

”Hur ofta och länge får jag ha fest? Får jag röka på balkongen? Vad gör jag om grannen stör min nattsömn?

Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg svarar på alla dina frågor om störningar.”

Text tagen från Fråga Hyresjuristens Youtube kanal.

Om störningarna inte slutar

Även efter en varning är det bra att fortsätta hålla koll. Om det inte blir bättre, kan styrelsen behöva säga upp personen. Oftast kan problemet lösas utan att någon måste flytta.

Om det blir uppsägning, kan det leda till att personen måste sälja sin lägenhet. Men oftast kan man lösa det på ett annat sätt.

Om störningarna inte slutar

Att hantera störningar i en bostadsrättsförening kräver förståelse och samarbete. Genom tydliga riktlinjer och öppen kommunikation kan styrelsen skapa en harmonisk miljö där alla känner sig hörda och respekterade. 

Det är viktigt att komma ihåg att en stark gemenskap bygger på ömsesidig respekt och villigheten att lösa problem tillsammans. Låt oss arbeta för en förening där varje medlem bidrar till en positiv och inkluderande atmosfär.

Kontakta oss på Svea Fastighetsförvaltning för mer information.

Artikel inspirerad av VL Fastighetsutveckling.

Benny Johansson – Projektledare & ägare på Svea Fastighetsförvaltning

Relaterade Artiklar

tak och fasadarbeten med rep

Tak och fasad arbete med rep

Förenkla ditt tak- och fasadarbeten med rep – BRF Tak- och fasadarbeten är viktiga för att hålla fastigheter i gott skick och bevara deras värde. För bostadsrättsföreningar  i Stockholm kan dessa arbeten innebära

Läs Mer »
Översvämning

Uppdaterad lista: Översvämningsområden i Sverige

Översvämningshot: 26 Riskzoner identifierade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har slutfört en ny översyn och fastställt att Sverige har 26 områden med en avsevärd risk för översvämningar. Denna senaste bedömning inkluderar nya

Läs Mer »

Vill du veta mer?

UC kredit Guld

SVEA FASTIGHETSFÖRVALTNING INGÅR I SAMMA KONCERN

Sjöstadskajen 1, 178 51 - EKERÖ

08 410 400 14 / 070 875 69 70

info@sveafastighetsforvaltning.se

LYCKAT!

Du kan nu stänga detta fönster

Offertförfrågan

Välkommen till Svea fastighetsförvaltning! Vi erbjuder en användarvänlig och optimerad lösning för offertförfrågan inom fastighetsförvaltning för både föreningar och företag.
Genom att fylla i vårt formulär kan du snabbt och smidigt begära en offert anpassad efter dina specifika behov.

Vår erfarna personal kommer att behandla din offertförfrågan noggrant och ge dig en konkurrenskraftig offert inom kort tid.
Tveka inte att skicka en offertförfrågan och ta det första steget mot att få en skräddarsydd lösning för din fastighet. Vi är stolta över att vara din pålitliga partner inom fastighetsförvaltning.

Felanmälan

Vid akuta ärenden är du välkommen att kontakta jouren. Ett ärende är akut om det innebär risk för skada på egendom eller person. Om felet inte är akut och kan hanteras som felanmälan rekommenderar vi att ni kontaktar felanmälan vardagar 07-16. Observera att ärenden på jourtid debiteras extra.

Vill du anmäla att något är trasigt eller ur funktion i allmänna utrymmen? Ring oss vardagar mellan 08-16. Är du bostadsrättsinnehavare kan du också anlita oss för att arbeten i din lägenhet men då debiteras du och inte din förening/hyresvärd.

Felanmälan vardagar: 08:00 – 16:00

08 – 410 409 15

Jourtelefon alla dagar 16:00-08:00

08 – 400 209 84