...

Vikten av regelbunden ventilation i bostadsrättsföreningar

Varför rengöra ventilationssystemet ofta?

Det är välkänt att en ren och funktionell ventilation är avgörande för ett hälsosamt inomhusklimat. Dålig luftkvalitet i bostaden kan orsaka trötthet, huvudvärk och allergier. 

Pelle Höij, ordförande i RSVR, betonar att vi tillbringar merparten av vår tid inomhus, vilket gör det ännu viktigare att se till att inomhusklimatet är optimalt.

Innehållsförteckning

Ventilationsrengörning Stockholm

Hur ofta behöver man rengöra ventilationen?

Bostadsrättsföreningar genomför vanligtvis rengöring av ventilationen i samband med Obligatorisk Ventilationskontroll (OVK). Även om lagkravet är att utföra OVK vart tredje till sjätte år beroende på systemets komplexitet, kan behovet av rengöring uppstå mycket tidigare. 

Pelle Höij, som har arbetat inom ventilationsbranschen sedan 1981, rekommenderar att:

Anpassa rengöringsintervallen efter behov

Varje lägenhet i ett flerbostadshus är unik med avseende på placering i ventilationssystemet och interna förhållanden som luftfuktighet och boendeantal. 

Därför är det viktigt att varje förening individuellt anpassar sina rengöringsintervaller. Pelle föreslår att detta skrivs in i föreningens underhållsplan, vilket underlättar budgetering och genomförande av rengöringarna. Han menar:

”Genom att budgetera för rengöringen ser styrelsen till att behovet inte förbises.”

Anpassa rengöringsintervallen efter behov

Underhåll av byggnader, inklusive ventilationssystem, regleras av Plan- och bygglagen. Här är några relevanta punkter:
Mer information finns på RSVR:s hemsida.

Varför och hur ventilationsrengöring?

Föredrag från Inneklimatarenan med Pelle Höij från RVSR. Sändes 14.40 den 26/4-2022. Text tagen från Svensk Ventilation Youtube kanal.

Kontakta oss för optimal ventilation i din bostadsrättsförening

Att sköta om fastigheter är centralt för att hålla dem attraktiva och värdefulla.

Svea fastighetsförvaltning förstår vikten av att underhålla bostadsrättsföreningars ventilationssystem för att säkerställa ett hälsosamt och behagligt inomhusklimat för alla boende.

Om din förening behöver hjälp med att utvärdera eller förbättra era ventilationssystem, tveka inte att kontakta oss.
Vi erbjuder skräddarsydda lösningar som säkerställer att era system är effektiva, rena och i linje med gällande lagstiftning.

Artikel inspirerad BRF Mappen och RSVR:s hemsida

Johan Alkemyr – Gästbloggare och CEO på UnityWebb

Relaterade Artiklar

Ekonomisk återhämtning fastighetsvörvaltning

Återhämtning på Bostadsmarknaden i Stockholm

Återhämtning på bostadsmarknaden under 2024 I köp- och säljförhållanden Enligt den senaste Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, som är Sveriges största mäklarföretag, visar bostadsmarknaden tecken på återhämtning.  I denna undersökning deltog 418 mäklare som gav

Läs Mer »
Översvämning

Uppdaterad lista: Översvämningsområden i Sverige

Översvämningshot: 26 Riskzoner identifierade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har slutfört en ny översyn och fastställt att Sverige har 26 områden med en avsevärd risk för översvämningar. Denna senaste bedömning inkluderar nya

Läs Mer »

Vill du veta mer?

UC kredit Guld

SVEA FASTIGHETSFÖRVALTNING INGÅR I SAMMA KONCERN

Sjöstadskajen 1, 178 51 - EKERÖ

08 410 400 14 / 070 875 69 70

info@sveafastighetsforvaltning.se

LYCKAT!

Du kan nu stänga detta fönster

Offertförfrågan

Välkommen till Svea fastighetsförvaltning! Vi erbjuder en användarvänlig och optimerad lösning för offertförfrågan inom fastighetsförvaltning för både föreningar och företag.
Genom att fylla i vårt formulär kan du snabbt och smidigt begära en offert anpassad efter dina specifika behov.

Vår erfarna personal kommer att behandla din offertförfrågan noggrant och ge dig en konkurrenskraftig offert inom kort tid.
Tveka inte att skicka en offertförfrågan och ta det första steget mot att få en skräddarsydd lösning för din fastighet. Vi är stolta över att vara din pålitliga partner inom fastighetsförvaltning.

Felanmälan

Vid akuta ärenden är du välkommen att kontakta jouren. Ett ärende är akut om det innebär risk för skada på egendom eller person. Om felet inte är akut och kan hanteras som felanmälan rekommenderar vi att ni kontaktar felanmälan vardagar 07-16. Observera att ärenden på jourtid debiteras extra.

Vill du anmäla att något är trasigt eller ur funktion i allmänna utrymmen? Ring oss vardagar mellan 08-16. Är du bostadsrättsinnehavare kan du också anlita oss för att arbeten i din lägenhet men då debiteras du och inte din förening/hyresvärd.

Felanmälan vardagar: 08:00 – 16:00

08 – 410 409 15

Jourtelefon alla dagar 16:00-08:00

08 – 400 209 84