Så går arbetet med upprustningen av landets skyddsrum

Under 2025 har det satsats 100 miljoner kronor på att kontrollera, utföra tillsyner och rusta upp skyddsrum.

Sveriges befolkningsskydd består av varningsmöjligheter, skyddsrum, utrymning och inkvartering. Det handlar om att kunna varna, skydda och flytta människor i händelse av krig. Befolkningsskydd är en av de viktigaste hörnstenarna i det civila försvaret, och just nu pågår ett intensivt arbete med att utveckla samtliga delar.

Sverige är ett av de skyddsrumstätaste länderna i världen. Sedan 2024 har MSB utökat antalet kontroller och tillsyner av landets skyddsrum. En tillsyn är en mindre genomgång, medan en kontroll innebär en grundlig inspektion av skyddsrummet.

"Sverige har cirka 64 000 skyddsrum som ger ett grundläggande skydd. Det fortifikatoriska skyddet är gott i de allra flesta skyddsrummen. Ofta är det mindre åtgärder som behöver åtgärdas när vi inspekterar skyddsrummen."

Skyddsrum finns främst i städer och tätbebyggda områden. Om det inte finns skyddsrum där du befinner dig, ska du söka skydd i ett annat skyddande utrymme, exempelvis en källare, tunnel eller tunnelbana.

Innehållsförteckning

byggande av skyddsrum

Modernisering och upprustning av specialskyddsrum

Förutom att antalet tillsyner och kontroller har ökat, pågår ett omfattande arbete med upprustning av landets specialskyddsrum. Dessa stora skyddsrum kan inrymma tusentals människor och kräver driftpersonal för att fungera effektivt.

"Detta är ett stort projekt som löper över två-tre år. Hittills har arbete påbörjats för 25 av de 80 specialskyddsrummen."

Civilplikt för befattningar inom befolkningsskyddet

I januari fick MSB i uppdrag av regeringen att förbereda totalförsvarspliktiga för civilplikt inom befolkningsskyddet. Två viktiga befattningar har pekats ut:
MSB har dock möjlighet att föreslå ytterligare befattningar.

Fastighetsägarnas ansvar

MSB får ofta frågor om fastighetsägarnas ansvar för skyddsrummen. Enligt lagen (2006:545) om skyddsrum och dess föreskrifter måste fastighetsägare bland annat:

"När skyddsrummen byggdes så var detta överenskommelsen man gjorde. Det är så här systemet ser ut och fastighetsägarna behöver fortsätta att ta sitt ansvar. MSB har mycket stöd på msb.se som fastighetsägare kan ta del av"

Sammanfattning

Arbetet med att rusta upp och kontrollera Sveriges skyddsrum är i full gång, med tusentals inspektioner och reparationer planerade under 2025. Samtidigt får fastighetsägare tydligare direktiv kring sitt ansvar, medan civilplikt införs för att säkerställa befolkningsskyddet i händelse av en kris. Sverige behåller sin position som ett av världens skyddsrumstätaste länder, och MSB arbetar aktivt för att modernisera systemet för framtiden.

Kontakta oss idag för fastighetsförvaltning som stärker både fastighetens värde och de boendes trivsel.

Artikel inspirerad av MSB.

Johan Alkemyr – Gästbloggare och CEO på UnityWebb

Relaterade Artiklar

Vill du veta mer?

UC kredit Guld

SVEA FASTIGHETSFÖRVALTNING INGÅR I SAMMA KONCERN

Sjöstadskajen 1, 178 51 - EKERÖ

08 410 400 14 / 070 875 69 70

info@sveafastighetsforvaltning.se

LYCKAT!

Du kan nu stänga detta fönster

Offertförfrågan

Välkommen till Svea fastighetsförvaltning! Vi erbjuder en användarvänlig och optimerad lösning för offertförfrågan inom fastighetsförvaltning för både föreningar och företag.
Genom att fylla i vårt formulär kan du snabbt och smidigt begära en offert anpassad efter dina specifika behov.

Vår erfarna personal kommer att behandla din offertförfrågan noggrant och ge dig en konkurrenskraftig offert inom kort tid.
Tveka inte att skicka en offertförfrågan och ta det första steget mot att få en skräddarsydd lösning för din fastighet. Vi är stolta över att vara din pålitliga partner inom fastighetsförvaltning.

Felanmälan

Vid akuta ärenden är du välkommen att kontakta jouren. Ett ärende är akut om det innebär risk för skada på egendom eller person. Om felet inte är akut och kan hanteras som felanmälan rekommenderar vi att ni kontaktar felanmälan vardagar 07-16. Observera att ärenden på jourtid debiteras extra.

Vill du anmäla att något är trasigt eller ur funktion i allmänna utrymmen? Ring oss vardagar mellan 08-16. Är du bostadsrättsinnehavare kan du också anlita oss för att arbeten i din lägenhet men då debiteras du och inte din förening/hyresvärd.

Felanmälan vardagar: 08:00 – 16:00

08 – 410 409 15

Jourtelefon alla dagar 16:00-08:00

08 – 400 209 84