5 tips till styrelsen

Från och med räkenskapsåret 2025 gäller en ny lag som påverkar årsredovisning BRF i hela landet. Alla bostadsrättsföreningar, oavsett storlek, måste skicka in sin årsredovisning och revisionsberättelse till Bolagsverket. Syftet är att öka insynen och förebygga ekonomisk brottslighet. 

Lagen trädde i kraft vid årsskiftet 2024/2025, men börjar tillämpas praktiskt först 2026 då årsredovisningen för 2025 ska lämnas in. En förberedd styrelse har goda chanser att klara omställningen galant – och nedan följer expertråd och viktiga tips för att lyckas.

 

Innehållsförteckning

En styrelse i en bostadsrättsförening som diskuterar årsredovisningen på ett möte.

Ny lag skärper kraven för bostadsrättsföreningar

Den nya lagen innebär inlämningsplikt för samtliga bostadsrättsföreningar. Tidigare var det bara större föreningar som behövde skicka in årsredovisningen, men nu omfattas alla BRF:er av kravet. “Den nya inlämningsplikten skapar transparens. Samtidigt får vi många frågor från våra kunder om den nya lagen och vad som förväntas av styrelserna. 

För att undvika stress och juridiska problem bör föreningarna agera proaktivt. De bör se över rutiner, utbilda styrelsen och ta hjälp vid behov. En förberedd styrelse är nyckeln till en stabil förening,” säger Markus Pålsson, Chef för Verksamhetsinnovation och utveckling på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Med andra ord: det gäller att vara ute i god tid och rusta sig med kunskap.

Årsredovisningens innehåll och deadline

En årsredovisning i en bostadsrättsförening ska innehålla flera delar: förvaltningsberättelse, resultaträkning, balansräkning, kassaflödesanalys samt noter. Tillsammans ger dessa dokument en helhetsbild av föreningens ekonomi det gångna året. När årsredovisningen upprättats och godkänts på föreningsstämman ska den skickas in till Bolagsverket senast en månad därefter. 

Samtidigt ska även revisionsberättelse (bostadsrättsförening) lämnas in, där revisorerna intygar att redovisningen ger en rättvis bild av föreningens ekonomi.

Högre förseningsavgift – undvik att missa tidsfristen

Tiden då man kunde skjuta upp pappersarbetet är förbi. Om årsredovisningen inte lämnas in i tid utgår en förseningsavgift för BRF på 7 500 kronor. Detta är en skärpning jämfört med tidigare år och kan drabba föreningens ekonomi i onödan. 

“Det är viktigt att föreningarna skaffar sig rätt kunskap och struktur för årsredovisningen för att undvika missar och onödiga påminnelseavgifter. Genom att kombinera stöd från en kunnig förvaltare med effektiva digitala system kan bostadsrättsföreningar förenkla processen och säkerställa att allt hanteras korrekt,” tillägger Markus Pålsson. 

Med andra ord bör styrelsen tidigt planera årets arbete, dra nytta av digitala verktyg och ta hjälp om det behövs – hellre förekomma än förekommas av deadlines.

5 tips: Så förbereder sig din BRF inför lagändringen

För att hjälpa föreningar att anpassa sig till de nya kraven har SBC sammanställt fem konkreta tips. Här är 5 tips som hjälper er i styrelsen att ligga steget före:

Genom att följa dessa råd står er bostadsrättsförening bättre förberedd när den nya lagen för årsredovisningar träder i kraft. Att i god tid säkra kunskap, rutiner och stöd gör att årsredovisning och revision blir en smidig process – och er BRF slipper oroa sig för förseningsavgifter. 

Med proaktiva åtgärder kan styrelsen möta 2025 med gott självförtroende, redo att skapa transparens och stabilitet i föreningens ekonomi.

Kontakta oss idag för fastighetsförvaltning som stärker både fastighetens värde och de boendes trivsel.

Benny Johansson – Projektledare & ägare på Svea Fastighetsförvaltning

Relaterade Artiklar

En styrelse i en bostadsrättsförening som diskuterar årsredovisningen på ett möte.

Nya lagen: Årsredovisning BRF 2025

5 tips till styrelsen Från och med räkenskapsåret 2025 gäller en ny lag som påverkar årsredovisning BRF i hela landet. Alla bostadsrättsföreningar, oavsett storlek, måste skicka in sin årsredovisning och revisionsberättelse till Bolagsverket.

Läs Mer »

Vill du veta mer?

UC kredit Guld

SVEA FASTIGHETSFÖRVALTNING INGÅR I SAMMA KONCERN

Sjöstadskajen 1, 178 51 - EKERÖ

08 410 400 14 / 070 875 69 70

info@sveafastighetsforvaltning.se

LYCKAT!

Du kan nu stänga detta fönster

Offertförfrågan

Välkommen till Svea fastighetsförvaltning! Vi erbjuder en användarvänlig och optimerad lösning för offertförfrågan inom fastighetsförvaltning för både föreningar och företag.
Genom att fylla i vårt formulär kan du snabbt och smidigt begära en offert anpassad efter dina specifika behov.

Vår erfarna personal kommer att behandla din offertförfrågan noggrant och ge dig en konkurrenskraftig offert inom kort tid.
Tveka inte att skicka en offertförfrågan och ta det första steget mot att få en skräddarsydd lösning för din fastighet. Vi är stolta över att vara din pålitliga partner inom fastighetsförvaltning.

Felanmälan

Vid akuta ärenden är du välkommen att kontakta jouren. Ett ärende är akut om det innebär risk för skada på egendom eller person. Om felet inte är akut och kan hanteras som felanmälan rekommenderar vi att ni kontaktar felanmälan vardagar 07-16. Observera att ärenden på jourtid debiteras extra.

Vill du anmäla att något är trasigt eller ur funktion i allmänna utrymmen? Ring oss vardagar mellan 08-16. Är du bostadsrättsinnehavare kan du också anlita oss för att arbeten i din lägenhet men då debiteras du och inte din förening/hyresvärd.

Felanmälan vardagar: 08:00 – 16:00

08 – 410 409 15

Jourtelefon alla dagar 16:00-08:00

08 – 400 209 84